UV a szobában is??

UV-sugárzás beltérben

 

Te is azt hitted eddig, hogy a lakáson, házon belül teljesen védve vagy az UV-sugárzástól? Hogy nem kell aggódnod az UV-fény okozta bőröregedéstől? Tévedés: a benn tartózkodás nem véd meg a bőrkárosító UVA-sugaraktól.

Kétféle UV-sugárzás az, amely érinti bőröd egészségét. Az UVA és UVB.

Az üveg és az UV-védelem

A legtöbb ember úgy véli, hogy az üvegablak blokkolja az UV-sugárzást, így bármilyen más UV-védelem szükségtelen zárt térben. Az igazság az, hogy az ablaküveg ugyan kizárja az UVB-sugarakat, de sok UVA-t enged át. Az áthaladó UVA-sugarak mennyisége függ az üveg típusától és az üvegen lévő bevonat minőségétől is. Mivel a házak manapság egyre nagyobb üveg felülettel épülnek, hiába jobbak, korszerűbbek az üvegek, mégis nő az UV-sugárzás mértéke beltérben.

A tiszta üveg az UVA-sugarak 75%-át engedi be, míg a színezett és fényvisszaverő üveg vagy a ráragasztott fólia 25-50%-ot. A legjobb védelmet az UV-sugarak blokkolására kifejlesztett üvegek adják. Ilyenek pl.: a laminált üvegek. Jó megoldás az utólagos UV-blokkoló fólia felragasztása is. Ezek a korszerű anyagok kiszűrik az UVA-fény 95-99%-át. Ezek a megoldások egyenlőre nem túl gyakoriak a lakóházakban. Azonban középületekben és autók szélvédőjében már gyakran építenek be laminált üvegeket vagy speciális UV-védelemmel ellátott fóliázott üvegeket.

Ha teheted, tetess fel UV-blokkoló fóliát azoknak a helyiségeknek az ablakaira, ahol napközben a legtöbbet tartózkodsz.

UV-védelem beltérben

Ha az otthonodban vagy a munkahelyeden UV-védelemmel ellátott ablakaid vannak, szerencsésnek érezheted magad. Ellenkező esetben, ha csökkenteni szeretnéd bőröd idő előtti öregedését, védeni kell legalább az arcbőrödet az UVA-sugaraktól a szobában is. Mit tehetsz még ezen kívül? Ha lehet, használj árnyékolókat, függönyt, rolót legalább a déli órákban.

A munkaterületeket a munkahelyeden, az ülő helyeket vagy a kikapcsolódásra használt területeket az otthonodban ne tedd túl közel az ablakokhoz, kerüld a közvetlen napfényt. A beltéri sugárzás intenzitása csökken az ablakoktól távolabb.

Ha ezeknek a védelmi intézkedéseknek ellenére úgy érzed, még mindig túl sok napfény éri testedet, használj megfelelő ruházatot és fényvédő krémet is.

Sok hidratáló krém tartalmaz alacsony fényvédő faktort. Ezek elegendőek a beltéri fényvédelemhez, ha a benne lévő hatóanyagok kifejezetten UVA-védők.

Összetevő INCI neve

UVB
(290 – 320)

UVA II
(320 -340)

UVA I
(340 – 400)
Stabil? Erős védelem?
Benzophenone-3 (Oxybenzone)
Benzophenone-4 (Sulisobenzone)

X

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Trinosorb S) X

X

Butyl Methoxydibenzoylmethane
(Avobenzone)
  X
Ethylhexyl Methoxycinnamate
(Octinoxate)
  X
Ethylhexyl Salicylate
(Octisalate)
  Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Trinosorb M) X X
Octocrylene X
  Octyl Methoxycinnamate
(Octinoxate)
X
Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid
(Ensulizole)
X
Titanium Dioxide X X
Zinc Oxide

 

UV-védelem az autóban

Egyre több időt töltünk az autóban. Ez a tendencia valószínüleg még jó ideig folytatódik. Ezért nagyon fontos, hogy milyen üveggel készülnek a gépjárművek.

A modern autók többségében a szélvédő rétegelt (laminált) üvegből készül, amely kiszűri az UVA- és UVB-sugarak nagy részét. Az oldalsó és hátsó ablakok azonban nem ilyen speciális üvegből készülnek, ezért sok UVA-t engednek át. A tiszta, nem rétegelt üvegek lehetővé teszik az UVA-fény 60-70%-ának a behatolását is. A színezés csökkenti az áthatolást 15-30%-ra, ami sokkal jobb, de még így is jelentős szintet ér el a káros sugárzás. Ha teheted, tegyél autód üvegére is színezett fóliát.

Vannak más tényezők is, amelyek befolyásolhatják az UVA-sugarak hatását az autóban: hol ülsz, milyen közel az ablakhoz és persze, hogy a nap honnan süt be. Ezenkívül milyen évszak és napszak van, milyen az időjárás, stb. Készülj fel hosszabb úton megfelelő védőruházattal, fényvédő krémmel.

(a SmartSkinCare nyomán)