Szőrtüszőgyulladás? Nem, köszönöm!

Mindig bízd szakemberre a gyantázást!

A folliculitis, a szőrtüszőből eredő gyulladás, amely piros, pontszerű foltként jelenik meg a bőrön. Ezt a bőrproblémát szinte mindig a gyantázás idézi elő.

Gyulladás akkor következik be, amikor baktériumok jutnak be a szőrtüszőbe és ott irritációt okoznak. Lehet, hogy csak egy-egy szőrtüsző gyullad be, de megjelenhet az egész gyantázott testtájon is, akár az összes tüszőt is érintve. A test bármely területén kialakulhat, de leggyakrabban a mellkason, a háton és a bikini vonalnál jelentkezik.

A gyulladás majdnem mindig a szőrtelenítés után pár nappal kezdődik. A gyantázásnak fontos szabályai vannak, és ha ezeket nem tartjuk be, az arra érzékeny bőr csúnyán és tartósan bepirosodhat.

Bízd mindig szakemberre a szőrtelenítést. A gyantát vagy gyanta csíkot mindig a szőrnövekedéssel megegyező irányba kell felkenni és lehúzni ellenkezőleg kell. Fontos, hogy a felkenés vagy az eltávolítás ne történjen oldalról. Ha nem a megfelelő irányból tépjük ki a szőrszálakat, a szőrszál végig karcolja a szőrtüsző érzékeny belső falát és irritációt okozhat. Ha a szőrszál véletlenül beszakad, az is gyulladáshoz vezet. A beszakadást is leginkább a gyakorlatlan kéz okozza.

Ha már volt gyulladt szőrtüsződ, akkor neked kötelező a szakszerű letisztítás a gyantázás előtt és után is. A fertőtlenítő hatású tisztítószerek segítenek eltávolítani a bőröd felszínéről a gyulladást okozó baktériumokat. A gyantázás során a tüszők megnyílnak, tág kaput engedve a jelen lévő baktériumoknak, amelyek a gyulladást okozhatják. A gyanta után is ajánlott lekezelni a bőrt gyanta eltávolító olajjal, ami segít leoldani a gyanta nyomokat, amelyek a bőrön maradva további irritációt okozhatnak.

Otthon is kell utókezelned érzékeny bőrödet. Az utóápolás tovább csökkenti a gyulladás esélyét. Alapos zuhanyzás után használj szalicilsav, teafaolaj tartalmú, vagy gyógynövény kivonatos, kozmetikumokat, amelyek antibakteriális hatásúak, bőrnyugtatóak és segítenek bezárni a gyantázástól megnyílt szőrtüszőket.

Ilyen kozmetikumok pl: a DR SPILLER cég Gyógynövényes Tisztító Gélje

a BELICO cég Cleanser II – Arctisztító Gélje

a BIODOGA MD cég Clear+ Tisztító fluidja

Ha már kialakult a szőrtüszőgyulladás sok mindent nem tehetünk, de kellemes lehet a hideg borogatás, ami gyorsan megnyugtatja az érintett bőrfelületet.

Két gyantázás között jó hatású lehet, ha finom hámoldó testradírral –lehetőleg enzimessel, ne mechanikai dörzsölőssel- kezeled rendszeresen, hetente a tested. Ez segít abban, hogy a kibukkanó szőrök véletlenül se nőjenek a bőr alá, ezzel is nehezítve az amúgy is érzékeny bőr állapotát.

Otthoni utókezelésre ezeket ajánlom: a BELICO CÉG Facial Peeling III Enzimes Bőrradírját

a DR SPILLER cég Enzim Peeling Maszkját

(a SmartSkinCare nyomán)