Ne árts a bőrödnek!

A bőrápolás legfontosabb szabálya

Ha csak egyetlen dolgot fogadsz meg bőrápolási tanácsként, akkor ez legyen: ne árts neki! Meg fogsz lepődni, de bőröd idő előtti öregedésének okai között első helyen a káros külső, környezeti hatások szerepelnek, nem pedig bőröd természetes érési folyamatainak eredményei.

Ezért kezd ezzel a legegyszerűbb és legolcsóbb, egyben a leghatékonyabb lépéssel bőrápolási stratégiádat: kerüld el a lehetséges káros, külső behatásokat. Csak ez teremtheti meg az alapot a hatékony anti-aging kezelésedhez. Ennek hiányában minden bőrápolási erőfeszítésed valószínüleg csak minimális eredményeket hozhat.

A bőröd egy bonyolult biológiai rendszer, a működése sem egyszerű. Károsodása elkerülése érdekében ismerned kell felépítését, hogy felismerhesd a rá leselkedő veszélyeket. Tudnod kell, hogy az ártó tényezők nem mindig okoznak fájdalmakat vagy akár látható irritációt, így észrevétlenül, kis dózisokban is felhalmozódhatnak.

Az alábbiakban olvashatod a leggyakoribb bőrkárosító tényezőket és lehetséges elkerülésüket.

 

UV-sugárzás

Mindenki tudja, hogy a napsugárzás és a szolárium UV-sugarai nagyban hozzájárulnak a ráncokhoz, a bőr idő előtti öregedéséhez, valamint növelik a bőrrák kockázatát is.

Azt viszont kevesen tudják, hogy sok naptej nem megfelelően védi bőrünket a károsodástól. A közvetlen napfénytől való tartózkodás is csak részben véd meg a nap nem kívánatos hatásaitól. Pl.: autóban vagy árnyékos teraszon is érhet minket a káros fény.

 

Bőrszárító hatású arclemosók

A bőrszárító hatású arctejekben leginkább elterjedt tisztítószer a nátrium-lauril-szulfát és a nátrium-laurit-szulfát (SMS) és származékaik. Tény, hogy laboratóriumokban, kísérletekben használják ezeket az anyagokat bőrvédő szereket tesztelve általuk. Sajnos, széles körben elterjedtek: háztartási– (mosó- és mosogatószerek) és testápoló termékekben (tusfürdő, sampon, szappan) is használják őket.

Ha érzékeny vagy ezekre az összetevőkre, kerüld a velük való érintkezést. Távolíts el otthonodból minden fenti lúgot tartalmazó kozmetikumot, háztartási tisztítószert vagy minimalizáld használatukat. Használj pl. kesztyűt mosogatáshoz. A samponodat és a tusfürdődet pedig cseréld le nem ionos lúgokat tartalmazó termékekre.

Nem ionos (nem bőrszárító hatású) arclemosó kozmetikumok:

Dr Spiller Gelee Royal Tisztítótej

Dr Spiller Aloe Szenzitív Tisztító Gél

Dr Spiller Aloe Szenzitív Tisztító Tej

Dr Spiller Tisztító Tej Érzékeny Bőrre (Sensicura)

Dr Spiller Wash Krém

Dr Spiller Bio Lágy Arctisztítóhab Aplpenrausch

Dr Spiller Frissítő Arctisztító és Tonik (Manage)

BELICO Cleanser I – Arctisztító tej

BELICO Cleanser II – Arctisztító gél

BELICO Cleanser III – Arctisztító gél

BIODROGA Tisztító hab

BIODROGA Tisztító tej

BIODROGA MD Hidratáló tisztító tej

BIODROGA MD Clear+ Tisztító fluid

 

A klór és a forró víz

A forró zuhany vagy fürdő kellemes dolog. A bőrödnek azonban nem. A klór a vízben egy oxidatív összetevő (baktérium ölő hatású), amely bőrkárosodást okozhat. Minél melegebb a víz, a károsodás annál nagyobb, mivel a hőmérséklet növekedésével a kémiai reakció felgyorsul. Mit tehetsz? A zuhany, ill. a fürdő idejét rövidítsd le és elégedj meg az éppen meleggel, ne legyen forró a víz.

 

Irritációk

A bőrt izgató anyagok kétféleképpen okozhatnak bőrkárosodást. Először is károsíthatják a bőröd sejtjeit és a sejt közötti állományt. Másodszor, a bőrben gyulladásos és/vagy allergiás reakciót válthatnak ki, amely kedveznek a szabadgyökök és egyéb, a bőr rostjait bontó anyagok felhalmozódásának, amelyek idő előtti bőröregedést okozhatnak.

Sokszor a bőr reakciója által okozott kár nagyobb, mint az irritáló hatás. Ez különösen igaz érzékeny bőrű embereknél, akiknek a bőre még a legenyhébb irritáló hatásra is allergiás reakciót vált ki. Mindenképpen kerüld a bőrizgató anyagokat, főleg, ha érzékeny bőrű vagy!

 

Gyulladás

A gyulladás a szervezet reakciója, a különböző káros behatásokra adott válasz. Ilyen károsító behatás lehet a fertőzés, a sérülések, a horzsolás, égés stb. Néha a gyulladás autoimmun válasz következménye, amit az immunrendszer túlműködése okoz, így külső ok nélkül is kialakulhat.

A gyulladás a gyógyulás fontos és szükséges velejárója. Azonban, ha elhúzódó vagy túlzott mértékűvé válik, károsíthatja a bőrt.

A gyulladás elősegíti nagy mennyiségű károsító szabadgyökök és az extra celluláris mátrixot bontó enzimek felszabadulását, amelyek meggyorsítják a bőr öregedési folyamatát. Éppen ezért a kozmetikusok és a bőrgyógyászok által végzett beavatkozások nem okozhatnak tartós gyulladást, mert ezzel nagyban ronthatnak a bőr állapotán.

Azonban a gyulladás leggyakoribb oka az akne. A krónikus akne betegség, amit kezelni kell. Ne feledjük azonban, hogy néhány, pattanásos bőrre írt gyógykrém erősen irritáló hatású (pl.: benzol-peroxidos) és túlzott használatuk bőrkárosodást okozhat. Alapszabály: a kezelés nem okozhat több kárt, mint a betegség. Nem kezelhetjük a bőrt olyan hatóanyaggal, amely javítja ugyan az aknés bőr állapotát, de krónikusan bőrizgató hatású.

Az elhúzódó gyulladást okozó egyéb, gyakori bőrelváltozások közé tartozik az ekcéma, a pikkelysömör, a dermatitisz és a rozácea gyulladt változata.

 

Ödéma

Az ödéma gyakori megnyilvánulása a szemkörnyék puffadtsága. Az ödéma a lágy szövetekben keletkező felesleges folyadék felhalmozódása. A folyadékgyülem feszíti-nyújtja a vékony bőrt és végül ráncokat, megereszkedést okoz. A szemkörnyék különösen hajlamos a duzzanatra, sűrű érhálózata és a zsírszövet hiánya miatt.

Fontos tudni, hogy az állandó ödéma, különösen a szemek körül, egészségügyi probléma is. Kiváltója lehet allergia, veseelégtelenség vagy májbetegség. Orvosi kezelést igényel.

Gyakoribb azonban a reggeli vagy időszakos puffadtság, táskák a szemek alatt. Kiváltóik lehetnek káros életmódbeli tényezők (pl.: alváshiány, alkohol). Fontos, hogy minimálisra csökkentsük a reggeli ödémát, mert ez az elváltozás járul leginkább hozzá a szemkörnyék idő előtti öregedéséhez.

A smink, ha túl sok…

A smink termékek sajnos gyakran tartalmaznak potenciális bőrizgató anyagokat. Bőröd hosszú távú egészsége érdekében a sminket csak mértékkel használd, leginkább a szemkörnyékét hagyd ki ha lehet. A vízálló sminkek különösen károsak lehetnek, mert még irritálóbb anyagokat tartalmazhatnak, mint a „normál” make-up anyagok, valamint a lemosáshoz is erőteljesebb, bőrszárító hatású lemosót igényelnek.

A nem megfelelő kozmetikumok használata

 

Nagyon válogasd meg, hogy milyen termékeket használsz, és azokat hogyan illeszted be napi bőrápolási rutinodba. Egyes hatóanyagok túlzott használata bőrkárosodáshoz vezethetnek. Mindig kérd szakértő kozmetikus tanácsát!

 

Túlzott tisztítás és hámlasztás

Van néhány olyan bőrápoló tevékenység, ami többet árt, mint használ. Különösen a letisztítást túlozzák el sokan. Nem szabad a bőr védő, zsírsav köpenyét teljesen lecsupaszítani, hiszen akkor megfosztjuk az első számú védelmi vonalától. Mindig a bőrtípusodnak megfelelő tisztító tejet vagy gélt használj és annyiszor, ahányszor a szakértő tanácsolja. Kerüld az erős lúgos és alkoholos arctisztítót, valamint a túlságosan meleg vízben való arcmosást is, főleg, ha vízhiányos a bőröd.

 

A túlzásba vitt hámlasztás is káros lehet a bőrödre. Az alkalmi, gyengéd hámlasztás azonban hasznos: eltűnteti az élettelen, elszarusodott hámréteget bőrödről, javítja a keringést, optikailag csökkenti ráncaidat így ragyogóvá teszi azt. Segíti a felszívódást, az utána következő ápolás sokkal hatékonyabb lesz.

Ha azonban a hámlasztás túl gyakori, vagy ami inkább előfordul: túl agresszív, akkor nemcsak az élettelen bőr válik le, hanem károsíthatja az élő sejteket is. Ez akár hosszantartó bőrkárosodást is okozhat és tönkre teheti bőröd regeneráló képességét is.

(a SmartSkinCare nyomán)