A helyes bőrtisztítás lépései

Bőröd ápolásának az egyik fontos (a szeborreás, aknés bőrnél pedig alapvetően a legfontosabb), része a rendszeres bőrtisztítás. A bőr szakszerű letisztítása nem csak arctejek, -gélek, -habok használatát jelenti. A tisztítószereket mindig kövesse tonik és egészítse ki peeling (bőrradír) is.

Sokan elhanyagolják ezt a mozzanatot, pedig ez az alapja a helyes bőrápolásnak. A bőrtisztításnál is törekedj rá, hogy jó minőségű, kiváló hatóanyagú tisztítókat használj.

A mosás / tisztítás célja a piszok, smink és szennyeződések eltávolítása. A tisztítás segíti az aktív hatóanyagok behatolásának útját is. A helyes tisztítás előnyös, a helytelen azonban káros is lehet

Tisztítás

A legtöbb embernek naponta kétszer kell megtisztítania az arcát, reggel és este. A legjobb, ha langyos vizet és enyhe arctejet, gélt, habot használsz. A megfelelő arctisztító kiválasztása a bőr típusától függ.  Íme a legfontosabb lépések és tanácsok:

  • A tisztítótejet, gélt vagy habot mindig az előírásnak megfelelően használd! A géleket hígítsd fel tenyeredben pár csepp vízzel, habosítsd fel, majd így kend fel arcodra.
  • A tejeket és habokat -megfelelő mennyiséget tenyeredbe téve- közvetlenül vidd fel a bőrödre. Ha nagyon száraz a bőröd, gyengéden, vattakoronggal távolítsd el arcodról.
  • A nagyon száraz bőr kivételével minden arctisztítót használat után bő, langyos vízzel öblíts le.
  • Vegyél egy tiszta törülközőt, és gyengéden itatgasd le a nedvességet.

Bőrradír

A bőrradírozás vagy peelingezés az alap bőrtisztítási rutin része, amit –egyes nagyon zsíros bőrűek kivételével- hetente csak 1-2 alkalommal ajánlunk. (Ha a peelingezés célja a bőr festékanyagának csökkentése, azaz bőrfehérítés, pigmentfolt halványítás, akkor minden nap használd a bőrradírt, persze megfelelő után táplálással.)

  • A bőrradír lehet mechanikai, enzimes vagy éppen AHA– ill. BHA-savas peeling. Mindig a bőrtípusodnak megfelelő bőrradírt alkalmazd, és mindig fogadd meg szakértőd tanácsát. Csak a kozmetikus határozhatja meg, hogy melyik peelinget használd és hetente hányszor.
  • A peelinget hatóideje letelte után mindig bő, langyos vízzel öblítsd le. Törölközővel finoman itasd fel a nedvességet.

Tonik

 A bőrtípusodnak megfelelő tonik -az arctisztító után- segíti bőröd valóban alapos letisztítását.

  • Az arctisztításnak ezt a részét sokan rosszul végzik. A nagyon száraz és száraz bőröket kizárólag a nekik megfelelő tonikkal szabad tisztítani. Még az enyhén zsíros bőrre se alkalmazzunk alkohol tartalmú tonikot!
  • Az alkoholos tonik kizárólag a nagyon zsíros bőrre van jó hatással. A szárazabb vagy érzékenyebb bőrtípusokat irritálja, tovább szárítja, megfosztja őket értékes, védő zsírsav köpenyüktől.
  • Tégy pár csepp, bőrtípusodhoz illő tonikot vattakorongra és óvatosan kend fel bőrödre. A kiváló minőségű arctonikok már itt, a tisztítás fázisnál is hidratálják bőröd, valamint nyugtató, gyulladáscsökkentő, bőrfeszesítő hatású hatóanyagokat is tartalmaznak. Egyes zsíros bőrre alkalmas tonikokban faggyúmirigy működést csökkentő aktív anyagokat is találhatsz.

 

Az egyszerűnek tűnő, helyes bőrtisztításnak is vannak szabályai, ami bőröd ápolásánál fontos tényező. Ha megfogadod a szakértők tanácsait, az ártalmas külső veszélyek nagy részétől (légszennyezés, szélsőséges időjárás, stb) rendszeres, szakszerű bőrtisztítással megóvhatod bőröd, valamint elősegítheted az utána következő ápolás hatékonyságát.