Bőrhámlasztás fontossága

A bőrhámlasztás fontosságát már közel 50 éve hangoztatják a kozmetikusok, mint első számú bőrmegújító eljárás.

A színében egyenletesebb és simább arcbőr fiatalosabb képet mutat, mint a pigmentált, foltos és barázdás bőr. Ha tükörben nézegetve magad azt látod, hogy arcodon bosszantó foltok, ráncok keletkeztek, bőröd elvesztette rugalmasságát, és egyenetlenné vált bőrszíned, ne habozz tanácsot kérni szakértő kozmetikusodtól.

A testünkön lévő ruházat védelmet nyújt a nap- és egyéb környezeti ártalmak ellen, így óv az idő előtti öregedéstől és a leégéstől is. Eközben az arc és a kezek fedetlenek. Ezeken a helyeken, a szervezet, a bőr kétségbeesetten próbálja védeni önmagát és védelmi szövetet növeszt a szabadgyökök kialakulásának megakadályozására.

Ezek a bőr felszínén felhalmozódó, elhalt hámsejtek az idő múlásával egyre vastagabbak lesznek, gátolva a faggyú- és verejtékmirigyek zavartalan működését, az egészséges bőrműködéshez szükséges váladékok bőrfelszínre ürülését, a bőr légzését. Tönkre téve ezzel a védelmező szerepet betöltő hidrolipid köpenyt (savköpenyt). Az eredmény: a bőr száraz és ráncos lesz.

Az így kialakult élettelen hámsejt réteg vészjelzést ad le a melanocitáknak (pigment képző sejtek), hogy védelmül termeljenek több pigmentet, de ezek sajnos, a felgyorsított folyamatoknak köszönhetően egyenetlenül, foltosan terülnek szét a bőrben. Kialakulnak a pigment foltok. Ezalatt a bőr mélyebb rétegeiben lelassul a sejtek aktivitása, újra termelődése. A Langerhans sejtek (a bőr immunrendszeréért felelős sejtek) legyengülnek, így kórokozók (baktériumok, vírusok, atkák) támadhatják meg a szöveteket, a bőr begyulladhat.

Az így legyengült bőrben például a rozáceát okozó demodex atkák is könnyen aktiválódhatnak, elszaporodhatnak, hatásukra a perifériás kapillárisok begyulladhatnak, kialakulhat a rozácea.

Az első lépés a megelőzésben: a bőr által, védekezésként előállított, elhalt hámsejtek eltávolítása a bőrről.

AHA-Savak

A kozmetikai ipar az 1980-as évektől kezdte használni, akkor még nem elég fejlett technológiával a  kozmetikumokban. Ma már professzionális szintre fejlesztették ezeknek a nagyon hatásos anyagoknak a használatát.

Az AHA-savak higroszkóposak (magas a vízmegkötő képességük). A működési elvük, hogy a nedvességet az élettelen elszarusodott hámrétegbe „húzzák”, túltöltik, majd a szétrepedt, halott sejt egyszerűen leválik a bőr felszínéről. Ez a folyamat dehidratálja a bőrt, vizet von el belőle. A szakértők ezért az AHA-savas kezelések után mindig ajánlanak hidratálást is. Erőteljes hámlasztó hatásuk miatt természetesen a fényvédelem is elengedhetetlen az év minden szakában.

BHA-Savak

A BHA-savak zsírban oldódnak, ellentétben az AHA-savakkal. Leghatásosabb közülük a szalicilsav. A pórusok mélyére is képesek behatolni, ezért kiváló pórus tisztítók és akne kialakulást gátlók is.

Enzimes Hámlasztók

Az enzimek hatásmechanizmusa más, mint a savaké. A bőr felületén lévő, élettelen szaruréteg sejtjei és a hámréteg sejtjei közötti kötőanyagot, a kittet bontják le. A biológiai peelingek legelterjedtebb hatóanyagai a papain, amely a papayában található; a bromelián, amelyet az ananászból vonnak ki; valamint a fican, amely a füge egyik alkotórésze.

A fehérje bontó enzimek hatására a bőr felülete kíméletesen szabadul meg hámló rétegétől. Az enzimek tevékenysége meleg, nedves környezetben játszódnak le legeredményesebben, mint például egy meleg zuhany közben.

Előnyük a savas hámlasztókkal szemben, hogy bár kevésbé hatékonyak, de egész évben bátran használhatják még az érzékeny bőrűek is. Természetesen nyáron az enzimek alkalmazása után is fényvédelmet kell biztosítanunk.

Bőrradírok és más mehanikai hámlasztók

A szemcsés bőrradírok dörzs részecskéi, leggyakrabban jojoba vagy más olajokból, vulkáni őrleményekből, sókból, növényi darálékokból készülnek. Vannak olyan mikrogömbök, amelyek a radírozás folyamán a testhővel feloldódnak a súrlódás miatt.

Lényegében ez a súrlódás töri fel az elszarusodott, élettelen hámréteget. Ha azonban a súrlódás folyamata hosszúra nyúlik, irritálhatja az epidermiszt.

A mikroszemcsék a pórusokat eltömíthetik, valamint az ásványi anyagok eldugaszolhatják a lefolyókat. A szintetikus anyagokból készült szemcsék pedig nem tekinthetők környezetbarátnak, szennyezik a tengerek és folyók élővilágát. Éppen ezért mi szinte már sohasem használunk mechanikus bőrpeelinget.

(A Dermascope nyomán)