A bőr fehérjéi

A fehérjék sokféle formában és rengeteg funkciót ellátva találhatók meg bőrödben.

A felépítésük hasonlít a hagyományos épületek tégla-habarcs szerkezetéhez, ahol a sejtek a téglák és a dezmoszómák (kötő testek) a lipidekkel (zsírokkal) a habarcs amely szilárdan összetartja őket.

 

A fehérjék fontosabb formái és funkciói a bőrben

 

A dermisz-epidermisz határ (DEJ):

Az egészséges, fiatal bőrben a DEJ, a mikroszkóp alatt, egy hullámos felszínű réteg. A hullámos felület biztosítja a bőr rugalmasságát, szilárdságát. Összetartja a két fontos területét bőrödnek.

Ahogy ez a hullámos láncolat meglazul, megszakad (természetes vagy idő előtti öregedés, mechanikai behatások, stressz stb) bőröd rugalmassága, feszessége csökken, a bőr megnyúlik, kialakulnak a ráncok.

 

Az extracelluláris mátrix (ECM) és fehérjéi:

Az ECM különböző fehérjék komplex hálózata, amely a bőrsejtjeid között található. Szoros kapcsolatot tart fenn a sejtjeid felszínén lévő receptorokkal is kommunikáció céljából. Az együttműködés ezen a területen is  fontos.

Itt találhatjuk a kollagén- és elasztin szálakat, amelyek a rugalmasságot és a feszességet biztosítják bőrödnek, valamint a lamininokat, amelyek segítik a sejtek működését a létfontosságú szövetek fenntartásában.  Itt vannak még, többek között a fibronektin szálak is, amelyek fontos szerepet játszanak a sebgyógyulásban, a sejtek növekedésében is.

Kollagén: Képzeld el úgy, mint egy matrac rugóit. Támogatja bőröd rugalmasságát. Ha csökken a bőrben a kollagén szintje, a termelődése lelassul; az eredménye a ráncosodás. Ez a fehérje típus a legelterjedtebb az ECM-ben.

35 éves kor körül az I-es és III-as típusú kollagén csökkenése egyre jobban megfigyelhető.

Napjainkban 29 kollagénfajtát azonosítottak, de továbbiak várnak felfedezésre.

Nem minden típusú kollagén járul hozzá a fiatalos kinézetű bőrhöz. Több fajtája az ínszalagok és a kötőszövetek felépítésében van jelen.

 

Egyéb építő elemek az extracelluláris mátrixban:

Nemcsak a kollagén szintézis csökkenése okoz ráncokat a bőrödön, más fehérjék csökkent termelődése is bőröregítő hatású.

Laminin: Az ECM második legelterjedtebb fehérjéje. Feszesíti a dermisz-epidermisz határfelületét.

Elasztin: Rugalmas nyújtást biztosít a bőr számára.

Integrin: Sejtfelszíni fehérje, amely segíti a sejthártya és az ECM egyéb fehérjéi között a kötődést.

Fibronektin: A sejtfelszíni integrin és a kollagén közötti kapcsolatot, tapadást segíti.

Decorin: Töltőanyagként játszik szerepet valamint stabilizálja az egyéb fehérjéket.

Hyaluronsav: Nagy mennyiségű víz megkötésével feszesíti bőröd.

 

Az antiaging (ránctalanító) kozmetikai készítmények mind tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek a fenti fehérjék szintetizációját segítik, serkentik. A stimuláló hatású anyagok mellett olyan egyéb fontos hatóanyagokat is tesznek a professzionális készítményekbe, amelyek segítik ezeket a bonyolult biokémiai folyamatokat. Ezek az anyagok pl: a vitaminok, nyomelemek, nedvességmegkötő faktorok, esszenciális zsírok.

 

(A DERMASCOP nyomán)